Ana içeriğe atla

MÜ’MİNLERİN ÖZELLİKLERİ

 MÜ’MİNLERİN ÖZELLİKLERİ

2-    Mü’minler Namazlarına Özen Gösterirler

1.              Allah, insanları kendisine kulluk etsinler diye yaratmıştır ki bu kulluğun en önemli göstergelerinden bir tanesi namazdır. Örnek: Hz. Muhammed, kimi zaman ayakları şişinceye kadar namaz kılarmış. Ona bu durumu sorduklarında ise “şükreden bir kul olmayayım mı?” şeklinde cevap verirmiş. 

2.              Allah, inanlara yönelik eğer bir zorlukla karşılaşırlarsa namaz ve sabırla zorluklara karşı sebat etmelerini emretmektedir. Bu hususta Allah, “Ey İnanlar sabır ve namaz ile yardım isteyin…” buyurmaktadır. 

3.              Namaz, insanın yaratıcısı ile konuşmasıdır. Hz. Muhammed bu hususta “Muhakkak ki sizden biri namaz kılarken (aslında) Rabbiyle konuşmaktadır” buyurmaktadır. Ayrıca Hz. Muhammed namaz ile alakalı “Namaz dinin direğidir” buyurmaktadır. 

4.              Kur’ân’da mü’minlerin özellikleri anlatılırken “Onlar namazlarını düzenli ve özenli kılarlar”buyrulmaktadır. Bu hususta Hz. Muhammed ise “Benim nasıl namaz kıldığımı gördüyseniz siz de öyle namaz kılın” buyurmaktadır. 

5.              Kur’ân’da namaz kılanların ecri olarak “İman edip iyi işler yapan, namaz kılan ve zekât verenler var ya onların mükafatı Rableri katındadır. Onlara korku yoktur, onlar üzüntü de çekmezler” buyrulmaktadır. Hz. Muhammed ise “Namaz, cennetin anahtarıdır” buyurmaktadır.

6.              Bir mü’min namaz kılarken huşû içerisinde olmalıdır. Hz. Muhammed bu hususta namaz esnasında huşudan alıkoyacak şeylerden uzak durulmasını tavsiye etmektedir. Mesela aşırı uyku hali, aşırı tuvalete sıkışık olma, aşırı aç olma vs.

7.              Namaz, bir günahtan arınma vesilesidir. Hz. Muhammed bu hususta “Birinizin kapısının önünde bir nehir geçse ve ondan her gün 5 defa yıkansa, o kimsenin kirinden bir şey kalır mı, ne dersiniz?” diye sordu. Sahabiler ise “Onun kirinden hiçbir şey kalmaz” dediler. Hz. Muhammed ise “İşte 5 vakit namaz da böyledir! Allah onunla günahları yok eder.” buyurdu.

8.              Namazı dosdoğru kılanlar, kötü iş ve davranıştan uzaklaşır. Bu hususta Hz. Allah, “(Ey Muhammed!) Kitaptan sana vahyolunanı oku, namazı da dosdoğru kıl. Çünkü namaz, insanı hayasızlıktan ve kötülükten alıkoyar. Allah’ı anmak elbette en büyük ibadettir…”

9.              Cemaatle namaz kılmak ferdi olarak namaz kılmaktan 27 kat daha hayırlı olduğu Hz. Muhammed tarafından bildirilmektedir. Cemaatle namaz, Müslümanların dirlik ve birlik içerisinde olduğunun göstergesidir. Bu hususta Hz. Muhammed “Düzgün durun, karışık durmayın ki kalpleriniz de karmakarışık olmasın!” buyurmaktadır.

10.           Peygamber ve Namaz; 

!                Peygamber Efendimiz nafile namazlar içerisinde en çok sabah namazının sün-netine önem vermiştir.O, sabah namazının sünneti hakkında şöyle buyurmuştur: “Bunlar gerçekten benim için bütün dünyadan daha sevimlidir.” 

!                Peygamber Efendimiz, namaz esnasında uzun uzun secdeler yapardı.

!                Secdeler arasında da bazı zamanlar dilinden şu dua dökülürdü: “Rabbim bana mağfiret et, bana rahmet et, beni yücelt, bana rızık ver ve beni hidayet üzere eyle.” 

!                Gözleri uykudan kapanır ya da rahatsız olursa namaz kılmazdı. 

!                Efendimiz bir mescide girdiği zaman, mescidi selamlama anlamında iki rekât “tahiyyetü’l-mescid” namazı kılardı. 

!                Peygamber Efendimiz sevinçli bir haber aldığında veya bir nimet elde ettiğinde Rabbine şükür için iki rekât namaz kılardı. 

Yorumlar

EN ÇOK OKUNANLAR

İMAN VE İSLAM

 İMAN VE İSLAM Kelime-i Tevhid ve Kelime-i Şehadet 1.                Allah’a ve Hz. Muhammed’e karşı inancımızı ifade ettiğimiz ve inancın özü olarak nitelendirilen ifadelere   “ Kelime-i Tevhid”  ve “Kelime-i Şehadet” ismi verilir.  Şayet bir kimse bu sözleri kalben söylerse (dil ve kalp) Müslüman olur. Kelime-i Tevhid 1.                “La İlahe illallah. Muhammedun Rasulullah. (Allah’tan başka ilah yoktur. Muhammed, Allah’ın Rasulüdür)”   ifadesi kelime-i tevhid deyince anlaşılan lafızlardır. Bu sözü söylemiş olan kimse  Allah’ın tek ilah olduğunu ve Hz. Muhammed’in onun kulu ve elçisi olduğunu   kabul etmiştir. 2.                İslam dini, tevhid dinidir;   tek olan Allah’a inanç duyma dinidir.   Tevhid ’in zıddı ise şirktir.   Şirk, Allah’ı ortak koşmak manasına gelmektedir.  3.                Müslümanlar şirkten uzak durmalıdırlar ki bunun için   kelime-i tevhid-i sık sık tekrar etmeliler ve hayatlarına tatbik etmelidirler;   Yüce Allah’ın var olduğunu, bir olduğunu ve her şeyin

İBADET VE İNSAN

İBADET VE İNSAN 1.                İmanın Göstergesi İbadet 1-               İnanmak ve tasdik etmek manasına gelen  iman etmek,  Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, ahiret gününe, kaza ve kadere (hayrın ve şerrin Allah’tan geldiğine) inanmak  manasına gelmektedir.  2-               Teslim olmak manasına gelen   ibadet,  Allah’a kul olmak   demektir. 3-               Kainattaki bütün varlıkların var olma sebebi Allah’tır.   Yani bütün varlıklar, varoluşlarını Allah’a borçludurlar.  O halde onlarda sonsuz bir bağlılıkla Allah’a itaat etmelidirler.  Bu hususta Allah  “Allah’ın yarattığı şeyleri görmüyorlar mı? Onların gölgeleri Allah’a secde ederek ve tevazu ile boyun eğerek sağa-sola dönmektedir”  buyurmaktadır.  4-               Dünyada var olan her bir varlığın bir amacı vardır.   Bu hususta Allah  “Biz gökleri, yeri ve bunlar arasındakileri oyun olsun diye yaratmadık”  buyurmaktadır.  Bu canlılar içerisinde insan da vardır ki onun da dünyada bir görevi vardır.   Allah

KUR'ÂN-I KERİM'İ DOĞRU VE GÜZEL OKUMA: TECVİD (1. VE 2. HAFTA)

KUR'ÂN-I KERİM'İ DOĞRU VE GÜZEL OKUMA: TECVİD  HARFLERİN MAHREÇLERİNİN TELAFFUZU 1- Kur’ân-ı Kerim’in  kendine has usulü ve fonetiği  vardır. Buna uygun olarak okunması için ise  harflerin mahreçlerini tam ve doğru olarak telaffuz etmek  gerekir. Bu yüzden Müslümanlar, Kur’ân da harflerin mahreçleri hususunda ki eğitime önem vermişler ve  tashih-i huruf ismi verilen eğitim yöntemini  geliştirmişlerdir. 2- Tashih-i huruf dersi  fem-i muhsin  ismi verilen kişiden alınmalıdır. 3- Kur'ân harflerinin   mahreç bölgesi üçtür; Dil (diş/damak), Dudak, Boğaz. 4- Mahreç bölgelerinden boğaz,  kendi içerisinde boğazın ağza yakın olan kısmı (çıkan harfleri غ خ), boğazın orta kısmı (çıkan harfleri ح ع) ve boğazın ağza uzak olan kısmı (çıkan harfleri ا ه)  şeklinde 3 bölüme ayrılmaktadır. 5- Mahreç bölgelerinden olan  dudak bölgesinden ise üst ön dişlerin ucu ile alt dudağın içinin ısırılmasıyla ف, dudakların öne toplanmasıyla و, dudakların normal halindeyken kuvvetlice kapanmasıyla ب ve d