1- Harfler ve İsimleri
1- Kur’ân-ı Kerim’in Arapça indirilmiş bir kitap olup Allah kelamıdır.
2- Kur’ân-ı Kerim’in harflerinin tamamı 28 tanedir ve sessiz harftir. Bu nedenle okunabilmesi için sesli harf görevi gören harflerin altında ve üstünde harekeler ismi verilen işaretler yer almaktadır. İlerleyen konularda bunları göreceğiz.
3- Aşağıdaki tabloda Kur’ân harflerinin isimleri ve seslendirmeleri vardır. Türkçesi olarak yazılan kısım yaklaşık sesidir. Sesler tam olarak hocadan öğrenilecektir.
2- Harflerin Yazılışları (Başta-Ortada-Sonda)
1- Arapça ’da kelimeleri oluşturan harfler, çoğunlukla bir önceki bir sonrakine birleştirilerek yazılır. Bu nedenle harflerin kelime içindeki yerine göre yazılış biçimleri (bitişmemiş hali, kendinden sonraki ile bitişmiş hali, kendinden önceki ile bitişmiş hali ve hem kendinden önce hem de kendinden sonraki ile bitişmiş hali) değişir.
2- Arapça ’da bazı harfler vardır ki kendinden sonraki ile birleşmez. Bu nedenle bu harflerin ortadaki ve sondaki halleri aynıdır. Bu harfler;
ا د ذ ر ز و
3- Harflerin Mahreçleri (Harflerin Çıkış Yerleri)
1- Kur’ân-ı Kerim’in kendine has usulü ve fonetiği vardır. Buna uygun olarak okunması için ise harflerin mahreçlerini tam ve doğru olarak telaffuz etmek gerekir. Bu yüzden Müslümanlar, Kur’ân da harflerin mahreçleri hususunda ki eğitime önem vermişler ve tashih-i huruf ismi verilen eğitim yöntemini geliştirmişlerdir.
2- Tashih-i huruf dersi fem-i muhsin ismi verilen kişiden alınmalıdır.
3- Kur'ân harflerinin mahreç bölgesi üçtür; Dil (diş/damak), Dudak, Boğaz.
4- Mahreç bölgelerinden boğaz, kendi içerisinde boğazın ağza yakın olan kısmı (çıkan harfleri غ خ), boğazın orta kısmı (çıkan harfleri ح ع) ve boğazın ağza uzak olan kısmı (çıkan harfleri ا ه) şeklinde 3 bölüme ayrılmaktadır.
5- Mahreç bölgelerinden olan dudak bölgesinden ise üst ön dişlerin ucu ile alt dudağın içinin ısırılmasıyla ف, dudakların öne toplanmasıyla و, dudakların normal halindeyken kuvvetlice kapanmasıyla ب ve dudakların normal halindeyken hafifçe kapanmasıyla ise م harfleri çıkar.
6- Mahreç bölgelerinden olan dil bölgesinden ise 18 harf çıkar. Dil bölgesini dilin kökü, dilin ortası, dilin yanları ve dilin ucu şeklinde bölümlere ayırmak, bu bölgeden çıkan harflerin kolay ezberlenmesi açısından kolaylık sağlayacaktır. Dilin kökü ile karşısında bulunan küçük dilin bulunduğu damak bölgesinden ق, belirtilen yeri az altından ise ك harfi çıkmaktadır. Dilin ortası ve damağın ortası bölümünden sırasıyla ي - ش - ج harfleri çıkmaktadır. Dilin yan tarafı (istenilen taraf kullanılabilir) ile ıdras dişlerinden (azı dişi) ض harfi çıkar. Dilin ucu ile alt ön dişlerin iç kısmından sırasıyla ز - س - ص harfleri çıkmaktadır. Dilin ucunun ön dişlerin arasına alınması ve hafif ısırılmasıyla sırasıyla ث - ذ - ظ harfleri çıkmaktadır. Dilin ucunun bir miktar arkası ile iki üst ön dişin üstündeki damaktan ر harfi çıkmaktadır. Dilin ucu ile iki üst ön dişin etlerinden ن harfi çıkmaktadır. Dilin ucunun iki kenarı ile birlikte dilin ucuna varıncaya kadar üst damaktan ل harfi çıkmaktadır. Dilin ucu ile üst ön dişlerin diplerinden sırasıyla ت - د - ط harfleri çıkmaktadır.
4- İnce ve Kalın Sesli Harfler
1- Arapça ’da harfler, seslerine göre ince, kalın, kalına yakın ve hem ince hem kalın olarak 4 gruba ayrılmaktadır.
خ ص ض غ ط ق ظ
ح ع
ر
ا ب ت ث ج د ذ ز س ش ع ف ك ل م ن و ه ي
Yorumlar
Yorum Gönder