HARFLERİN OKUNUŞU
1- Harekeler: Üstün, Esre, Ötre
1- Kur’ân-ı Kerim’in harflerinin tamamı sessiz harftir. Bu nedenle okunabilmesi için sesli harf görevi gören harfin altında ve üstünde harekeler ismi verilen işaretler yer almaktadır. Bunlar üç tanedir; ØFetha (Üstün); ince sese e-a arası kalın sese ise –a sesi verir. (Harfin üzerinde tek çizgi halinde). Dudaklar normal halinde söylenir. Harflerin fethalı okunuşu;
ØDamme (Ötre); ince sese u-ü arası, kalın sese ise u sesi verir. (Harfin üzerinde kurdele halinde bulunur. Dudaklar önde söylenir. Harflerin dammeli okunuşu;
1- Kendisine sükun denilen ve bulunduğu harfi sakin haline getiren (bulunduğu harfe de sakin harf denir) cezm işareti, harfin üzerine ufak bir yuvarlak olarak bulunur ve harflerin birbirine bağlanmasını sağlar. Üzerinde bulunduğu harfin ise sakin okunmasını sağlar.
2- Cezmli harf okunurken üzerinde kısa bir süre beklenir. Harflerin cezmli okunuşu;
2- Cezmli harf okunurken üzerinde kısa bir süre beklenir. Harflerin cezmli okunuşu;
3- Harflerin Şeddeli Okunuşu
1- Harflerin üzerinde ufak tarağın dişi gibi bir şekilde bulunur. Görevi; üzerinde bulunduğu harfi 2 defa okutmaktır. 2 defa okunan harfin birincisi sakin, ikincisi ise harekeli olarak okunur.
2- Şeddeli olan harfin okunması esnasında birinci sesten sonra ufak bir bekleme (belli-belirsiz) yapılır ve ikinci sese geçilir. Harflerin şeddeli okunuşu;1- Kelimenin sonunda cezmli nun sesi verir.
2- İki üstün, iki esre ve iki ötre olmak üzere toplam 3 çeşidi bulunmaktadır.
3- Arapça da sadece isimlerin sonuna gelir.
4.1- İki Üstün
1- Harfin üzerinde iki tane altlı üstlü duran üstün gibi yazılır.
2- ة - ء harfleri dışında elif harfi desteğiyle yazılır.
3- İnce harflere en-an arası ses verirken kalın harflere ise an sesi verir.
Örnek 1;
Yorumlar
Yorum Gönder