İMAM HATİP DERSLERİM
TÜRK ORTODOKS KİLİSESİ
1. İstiklal Savaşı sırasında Yunanlılardan yana tavır koyan Fener Rum Patrikhanesine karşı Türk Ortodoksları tarafından kurulmuştur. 1922 yılında Kayseri’de kurulan Türk Ortodoks Kilisesi, 1924 yılında merkezini Galata’daki Panaiya Kilisesi’ne nakletmiştir.
2. Lozan Barış Görüşmelerinin sonunda bu kilise mensupları 1923 yılında Nüfus Mübadelesi (Türkiye’de yaşayan Rumlar ile Yunanistan’da yaşayan Müslümanların Değişimi) kapsamında zorunlu olarak Yunanistan’a göçmek zorunda kalmışlardır.
3. Türk Ortodoks Kilisesi kurucusu ve 1884 yılında Yozgat’ın Akdağmadeni ilçesinde doğmuş olan Papa Eftim (Gerçek ismi Pavli Karahisaroğlu’dur. Soyadı kanunundan sonra Zeki ERENEROL), İstiklal Mücadelesinde Türkiye’nin yanında yer almıştır. Bu tutumu nedeniyle Fener Rum Patrikhanesi ile arası açılmış, aforoz edilmiş ve bu da onun bağımsız bir kilise kurmasına sebep olmuştur.
4. Türk Ortodoks Kilisesi’nin, temel inanç konularında Ortodoks Kilisesi’yle aynı olduğu görülse de bazı ritüel ve uygulamalarda kendine özgü tarafları vardır;
Ø Türk Ortodoks Kilisesi’nin ayin dili Türkçedir.
Ø İsim ve soy isimlerinde Türkçeyi kullanırlar.
Ø Ruhban sınıfında yer alabilmek için babanın/dedenin Türk Ortodoks olması şarttır.
Ø Ruhban sınıfında olanların tamamı evlenebilir.
Ø Ruhban sınıfına mensup olanlar, sakal bırakmazlar.
5. Arap alfabesiyle yazılan Türkçeye “Osmanlı Türkçesi” denildiği gibi; Yunan alfabesi ile yazılmış olan Türkçe’ye de “Karamanlıca” veya “Karamanlı Türkçesi” denilir. Türk Ortodoks Kilisesi mensupları Karamanlıca denilen bu dilde birçok eser vermiştir.
Yorumlar
Yorum Gönder