İMAM HATİP DERSLERİM
1. Süryani kilisesi kökenini Havari Thomas’a dayandırır. Süryani kelimesi, Asurcadan türemiştir ki Asurlular manasına gelmektedir. Süryaniler 451 yılında yapılan Kadıköy Konsili’ni tanımayarak, Hristiyanlık içerisinde bağımsız bir kol olarak günümüzde varlıklarını sürdürmektedirler.
2. Süryaniler, 5. yüzyılda Doğu Süryanileri (Nesturiler) ve Batı Süryanileri (Yakubiler) şeklinde ikiye ayrılmışlardır.
3. Nesturiler’in lideri Nestorius (ö. 451), Hz. İsa’da ilahî ve insani olmak üzere iki ayrı tabiat bulunduğunu ve bunların birbirine karışmadığını, Hz. Meryem’in Tanrı annesi (theotokos) değil insan annesi (antropokos) olarak isimlendirilebileceğini iddia etmektedir. İlk zamanlarda Urfa, Nesturilerin merkezliğini yapmış iken zamanla Nesturiler, Arabistan, Hindistan ve Çin’de yayılmıştır.
4. Batı Süryanilerini (Yakubiler), Yakub Baradaeus (ö. 578) kurmuştur. Yakubiler, Hz. İsa’da hem tanrısal hem de insani tabiatın birleşerek yeni bir tabiat oluşturduğuna (Miafizit Öğretisi) inanırlar. Ayrıca Yakubiler, Meryem’e, tanrı annesi denilebileceğini iddia ederler.
5. Günümüzde Süryani deyince kastedilen Yakubilerdir. 18. ve 19. Yüzyıl içerisinde Katolikler ve Protestanlar Süryanilere yönelik misyonerlik faaliyetinde bulunmuş ve bu çabaları karşılık vermiştir.
Süryani Kilisesini Diğer Kiliselerden Ayıran Farklılıklar
1. Süryani (Yakubi) Kilisesi miafizit görüşü savunur.
2. Süryanilerde ruhban sınıf diyakoz, rahip, piskopos ve patrik adı verilen makamlardan oluşur. Diyakoz ve rahiplerin evlenmesinde sakınca yoktur. Fakat daha üst kademelerde bekarlık esastır.
3. Süryanilerin ana merkezi, 1293’ten 1932'ye kadar Mardin’deki Deyru’z- Zaferan manastırı olmuştur. 1932’de önce Humus’a (Suriye) ardından da 1959’da Şam’a (Suriye) taşınmıştır.
4. İbadetler ve ayinler Süryanice yapılırken yedi sakramentin tümü de kabul edilir.
5. Süryanilikte günde üç vakit, secdenin de olduğu namaza benzer bir ayin yapılır. Ayin sırasında erkekler önde, kadınlar arkada dururlar. Ayin esnasında kadınların başlarının örtülü olması gerekir. Kıble olarak Doğu yönüne dönülür.
6. Zina ve Tıbbi zorunluluk hariç boşanmak yasaktır.
7. Günümüzde Süryani Kilisesi’ne mensup yaklaşık 5 milyon civarında kişinin olduğu tahmin edilmektedir. Türkiye’de Mardin, İstanbul, Mersin, Diyarbakır’da Süryani Kilisesi’ne mensup 20.000 civarında insan bulunmaktadır.
Yorumlar
Yorum Gönder